Hovězí pečeně po cikánsku
Suroviny
- 250 g Cibule
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 150 g Okurky nakládané
 - 150 g Rajčata
 - 37.5 g Slanina vepřová
 - 25 g Sůl
 - 120 g Tuk
 - 2 g Pepř černý mletý
 - 750 g Hovězí maso zadní
 - 300 g Paprikové lusky čerstvé
 - 10 g Paprika mletá sladká
 - 50 g Protlak rajčatový
 - 700 ml Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 286 kcal
 - Sacharidy 14 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 1243 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 57.5 mg
 - Draslík 170.1 mg
 - Vláknina 3054 mg
 - Vitamín A 3054 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 32.5 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.4 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso opláchneme, nakrájíme na kusy, protkneme slaninou, osolíme a opepříme.
 - 
                                2
Cibuli nakrájíme na plátky, zpěníme na části tuku a v tomto základu krátce opečeme maso. Přidáme rajčatový protlak, maso podlijeme vodou a dusíme v troubě pod poklicí doměkka. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a doléváme vodu.
 - 
                                3
Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme ji prosátou moukou, zasmažíme, zalijeme vodou a dobře rozmícháme. Vaříme nejméně 20 minut a potom omáčku procedíme.
 - 
                                4
Očištěnou zeleninu a okurky nakrájíme na nudličky, osmahneme na zbylém tuku, přidáme mletou papriku, krátce osmahneme a zastříkneme trochou vody.
 - 
                                5
Směs krátce podusíme a vložíme do omáčky, dochutíme solí a krátce povaříme.