Jehněčí kotlety v rajské polévce
Suroviny
- 400 g Rajčata
 - 800 g Jehněčí kotlety
 - 200 g Květák
 - 750 g Jehněčí krkovice
 - 200 g Kosti hovězí morkové
 - 60 g Petržel - nať
 - 200 g Pórek
 - 60 g Celer - nať
 - 100 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 2 kávová lžička Cukr třtinový
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř bílý
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Cibule
 - 4 ks Nové koření celé
 - 1 špetka Chilli koření mleté
 - 2 stroužek Česnek
 - 3 stroužek Česnek
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 dl Víno červené
 - 2 dl Víno bílé
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1809 kcal
 - Sacharidy 37 g
 - Tuky 139 g
 - Sodík 824 mg
 - Bílkoviny 84 g
 - Uhlovodany 35 g
 - Cholesterol 321.6 mg
 - Draslík 2111.5 mg
 - Vláknina 12958.1 mg
 - Vitamín A 12958.1 mg
 - Vitamín B6 1.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 80.7 mg
 - Vitamín E 3.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Česnek oloupeme a prolisujeme. Omyté a osušené jehněčí kotlety potřeme česnekem, osolíme, opepříme a v pánvi na rozpáleném oleji je doměkka z obou stran opečeme, pak je z omastku vyjmeme, odložíme do mísy a uchováme teplé. Tvrdý sýr nastrouháme a odložíme do misky.
 - 
                                2
Omytá, spařená rajčata oloupeme a pokrájíme nadrobno. Oloupanou cibuli očistíme, omyjeme, nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme máslo a postupně zpěníme cibuli, pak přimícháme rajčata, která ochutíme solí, pepřem, špetkou chilli a třtinovým cukrem. Vše za stálého míchání dusíme, přilijeme 6 dl studeného jehněčího vývaru a tyčovým mixérem směs rozmixujeme. Dolijeme 2 dl vývaru, 2 dl červeného vína a polévku přivedeme k varu, promícháme, dochutíme solí, pepřem a pomalu vaříme 5-8 minut.
 - 
                                3
Na každý talíř položíme upečenou kotletu, přelijeme rajskou polévkou, posypeme sýrem a podáváme.
 - 
                                4
Jehněčí masový vývar [28495]:
 - 
                                5
Omyté hovězí morkové kosti a jehněčí krkovičku dáme do většího hrnce a zalijeme vodou. Maso dáme vařit a když přijde k varu, teplotu zmírníme. Po 3-5 minutách maso vyjmeme, vodu slijeme a dáme ho znovu vařit s 1.5 litrem čisté vody. Přidáme očištěné omyté cibule, kterým necháme slupku a překrojíme je napůl. Ještě do vývaru přidáme 3 oloupané stroužky česneku, celý svazek petrželové a celerové natě, bobkový list, nové a černé koření. Když se začne voda vařit, zmírníme teplotu, zakryjeme pokličkou a necháme jen mírně probublávat. Tímto způsobem zůstane vývar čistý.
 - 
                                6
Mezitím si očistíme a omyjeme pórek s květákem. Pórek pokrájíme na kolečka, květák rozdělíme na růžičky.
 - 
                                7
V pánvi na rozpuštěném másle pórek zpěníme.
 - 
                                8
Během vaření do vývaru přilijeme 2 dl bílého vína. Po 1 hodině vaření přidáme do vývaru květák s pórkem a zeleninu vaříme ještě 30-45 minut. Když je maso měkké, vyjmeme ho z vývaru.
 - 
                                9
Vývar přecedíme do druhého hrnce, ochutíme solí, pepřem a můžeme ho podávat s nakrájenými plátky masa.