Jehněčí na smetaně
Suroviny
- 550 g Cibule
 - 125 g Jogurt bílý
 - 5 g Sůl
 - 3 g Pepř černý mletý
 - 5 g Cukr krupice
 - 15 g Zázvor celý
 - 3 g Pepř cayenský
 - 3 g Kardamom
 - 3 g Skořice mletá
 - 5 g Paprika mletá sladká
 - 5 g Koriandr mletý
 - 20 g Máta
 - 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 90 ml Olej slunečnicový
 - 300 ml Vývar jehněčí
 - 10 ml Šťáva citrónová
 - 1 kávová lžička Garam masala
 - 4 ks Bobkový list
 - 5 stroužek Česnek
 - 1.5 kg Jehněčí maso
 - 4 polévková lžíce Mandle
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 723 kcal
 - Sacharidy 17 g
 - Tuky 52 g
 - Sodík 275 mg
 - Bílkoviny 28 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 194.2 mg
 - Draslík 363 mg
 - Vláknina 7643.3 mg
 - Vitamín A 7643.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.4 mg
 - Vitamín E 7.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1782.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Smícháme jogurt a koření garam masala. Přidáme kostky masa a několikrát je v jogurtu obrátíme. Zakryjeme a necháme 3-4 hodiny v chladničce marinovat.
 - 
                                2
V hlubokém pekáči osmažíme na oleji kolečka cibule a přidáme nakrájený zázvor, drcený česnek, cukr a sůl.
 - 
                                3
Přilijeme vývar, přidáme mandle, bobkové listy, kardamom a přivedeme k varu. Maso vyndáme z marinády a vložíme do mísy. Promícháme. Přikryjeme a 2 hodiny podusíme v předehřáté troubě při 160°C, až maso změkne.
 - 
                                4
Jehněčí ze zapékací mísy vyndáme a udržujeme teplé. Z vydušené šťávy
 - 
                                5
sebereme všechen tuk. Pokud je šťáva příliš tekutá, svaříme ji, aby zhoustla. Přimícháme smetanu, citronovou šťávu, koriandr, kardamom, skořici, cayenský pepř, podle chuti osolíme, opepříme černým pepřem a prohřejeme.
 - 
                                6
Do zapékací mísy vrátíme maso a zahřejeme je. Ozdobíme mátou a mletou paprikou a podáváme.