Carnitas
Suroviny
- 750 g Vepřový bok
 - 200 g Sádlo škvařené
 - 750 g Vepřová kýta
 - 2 kávová lžička Tymián sušený
 - 1 kávová lžička Majoránka
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 ks Pomeranče
 - 1 ks Koriandr čerstvý
 - 8 ks Chilli paprička
 - 3 stroužek Česnek
 - 3 polévková lžíce Pomerančová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1259 kcal
 - Sacharidy 10 g
 - Tuky 118 g
 - Sodík 252 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 10 g
 - Cholesterol 206.1 mg
 - Draslík 847 mg
 - Vláknina 3906.7 mg
 - Vitamín A 3906.7 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 44 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Bobkové listy, tymián a majoránku roztlučeme v hmoždíři.
 - 
                                2
Směs vepřové kýty a bůčku nakrájíme na kostky 5 cm velké a vložíme do nekovové nádoby. Přidáme tymián, majoránku a sůl, vetřeme do masa, zakryjeme a necháme uležet 2 hodiny, nejlépe však přes noc.
 - 
                                3
Z čerstvého svazku koriandru odstraníme stonky a listy nasekáme nahrubo. Cibuli překrojíme napůl, pak obě poloviny nakrájíme na tenké proužky. Naložené kousky čili papričky jalapeňo nakrájíme rovněž na tenké proužky. Vše smícháme v míse, přilijeme čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče a vše jemně protřeseme, aby se chutě salsy spojily. Zakryjeme a dáme do chladu.
 - 
                                4
V ohnivzdorné nádobě zahřejeme sádlo, přidáme masovou směs s kousky pomeranče, stroužky česneku a nakrájenou cibulí. Osmažíme dohněda. Děrovanou naběračkou vyjmeme z nádoby cibuli a česnek. Nádobu zakryjeme a dusíme na mírném plameni asi 90 minut.
 - 
                                5
Odkryjeme a vyjmeme kousky pomeranče. Směs dále vaříme odkrytou, až se všechna šťáva vstřebá a kostky masa jsou křupavé na povrchu a měkké uvnitř.