Pečená vepřová kýta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 830 kcal
 - Sacharidy 5 g
 - Tuky 54 g
 - Sodík 667 mg
 - Bílkoviny 64 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 223.3 mg
 - Draslík 1159.4 mg
 - Vláknina 1723.7 mg
 - Vitamín A 1723.7 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.1 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 3.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do kůže kýty uděláme dlouhé zářezy, vzdálené od sebe asi 1 cm. Maso potřeme trochou oleje, dobře ji osolíme, opepříme a dáme pekáč.
 - 
                                2
Maso obložíme kolečkami mrkve a cibule. Pokud používáme teploměr, zapíchneme jej doprostřed masa. Kýtu pečeme 2 1/2 hodiny, teploměr by měl ukazovat 90 C. Podle potřeby podléváme trochou vody.
 - 
                                3
Z výpeku odstraníme mrkev a cibuli, kromě 1 lžíce sebereme všechen tuk.
 - 
                                4
Výpek zaprášíme moukou, osmažíme ji, zalijeme vývarem a vaříme, aby se rozpustily všechny připečeniny. Šťávu osolíme, opepříme
 - 
                                5
a přecedíme do omáčníku. Podáváme ji k masu.