Vepřový měšec po kaplicku
Suroviny
- 150 g Cibule
 - 80 g Anglická slanina
 - 100 g Slanina vepřová
 - 1000 g Vepřová kýta
 - 200 g Vepřová plec
 - 30 g Sůl
 - 200 g Játra vepřová
 - 100 g Tuk
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 80 g Vejce slepičí
 - 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 80 g Žemle tuková
 - 1 g Zázvor mletý
 - 500 ml Hovězí vývar základní
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 521 kcal
 - Sacharidy 9 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 1558 mg
 - Bílkoviny 32 g
 - Uhlovodany 3 g
 - Cholesterol 197 mg
 - Draslík 552.7 mg
 - Vláknina 714 mg
 - Vitamín A 714 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou kýtu opláchneme a nakrájíme na plátky, které naklepeme doširoka.
 - 
                                2
Vepřové maso opláchneme a semeleme spolu se žemlí částečně namočenou ve vývaru. Osolíme, přidáme zázvor a promícháme se žloutky.
 - 
                                3
Plátky masa směsí potřeme a do středu naskládáme na malé kousky nakrájená vepřová játra a anglickou slaninu, které jsme osmažili na části tuku. Přidáme ještě na kousky nakrájený vařený bílek, náplň osolíme a opepříme. Plátky upravíme do tvaru měšce a kraje svážeme nití.
 - 
                                4
Slaninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Necháme ji částečně roztavit v druhé části tuku, přidáme jemně nakrájenou cibulku a vše osmahneme dorůžova.
 - 
                                5
V tomto základu opečeme měšce, podlijeme je teplým vývarem a pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení maso obracíme, přeléváme šťávou a podléváme vývarem.
 - 
                                6
Měkké maso vyjmeme, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme prosátou moukou, zasmahneme, rozředíme vlažným vývarem, rozmícháme a povaříme.
 - 
                                7
Nakonec vložíme měšce do provařené šťávy a vše krátce podusíme.