Šumavské závitky
Suroviny
- 350 g Zelí kysané
 - 100 g Tuk
 - 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 750 g Vepřová kýta
 - 20 g Sůl
 - 0.5 g Pepř černý mletý
 - 100 g Salám jemný
 - 20 g Citrony
 - 30 g Hořčice
 - 150 g Cibule
 - 80 g Slanina vepřová
 - 40 g Protlak rajčatový
 - 200 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 900 ml Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 397 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 30 g
 - Sodík 997 mg
 - Bílkoviny 19 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 81.2 mg
 - Draslík 377.3 mg
 - Vláknina 2660.5 mg
 - Vitamín A 2660.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.1 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou kýtu omyjeme a nakrájíme na plátky. Naklepeme je, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý plátek položíme oloupaný a na nudličky nakrájený salám, slaninu a do středu dáme kysané zelí podušené na části tuku. Plátky zabalíme a upevníme párátkem.
 - 
                                2
Závitky opečeme na očištěné a jemně nakrájené cibuli, dorůžova osmažené na tuku. Přidáme rajčatový protlak, zalijeme vodou a dusíme doměkka.
 - 
                                3
Měkké závitky vyjmeme, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme dorůžova, zalijeme vodou, rozšleháme a zvolna vaříme.
 - 
                                4
Před koncem varu přilijeme smetanu, citronovou šťávu a dochutíme solí.
 - 
                                5
Nakonec omáčku přecedíme na závitky a provaříme.