Vepřová kýta s ostravskou klobásou
Suroviny
- 800 g Vepřová kýta
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 200 g Paprika červená
 - 500 ml vývar z vepřového masa
 - 0.45 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř růžový mletý
 - 2 ks Cibule
 - 1 ks Cuketa
 - 1 ks Klobása ostravská
 - 2 ks Tymián čerstvý
 - 6 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 602 kcal
 - Sacharidy 21 g
 - Tuky 38 g
 - Sodík 349 mg
 - Bílkoviny 45 g
 - Uhlovodany 21 g
 - Cholesterol 134 mg
 - Draslík 1233.5 mg
 - Vláknina 14640 mg
 - Vitamín A 14640 mg
 - Vitamín B6 1.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 121.2 mg
 - Vitamín E 1.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Klobásu oloupeme a nakrájíme na klínky. Aby se s nimi dobře pracovalo, vložíme je na pár minut do mrazáku. Cibuli a papriky očistíme, papriky zbavíme jádřinců a nakrájíme na větší kousky. Rajčata nakrájíme. Omyté cuketě odkrojíme konce a cuketu nakrájíme na kolečka.
 - 
                                2
Opláchnutou kýtu očistíme a tenkým nožem uděláme zářezy, do nichž vložíme klínky klobásy. Kýtu po všech stranách osolíme 0,5 lžičkou soli, opepříme 0,25 lžičkou soli, přidáme cibuli, papriky, rajčata, rozmarýn, podlijeme vývarem a pod alobalem pečeme zhruba hodinu a půl v troubě předehřáté na 180 °C. Během pečení podle potřeby podléváme vývarem.
 - 
                                3
Upečené maso přeložíme na talíř a držíme na teple, zeleninu vyjmeme a rozmixujeme.
 - 
                                4
Před podáváním cuketu orestujeme na olivovém oleji, přidáme rozdrcený česnek, sůl a pepř. Maso nakrájíme na plátky, přelijeme omáčkou a obložíme cuketou.