Rýžové koláčky s pikantní omáčkou
Suroviny
- 115 g Vepřové maso mleté
 - 115 g Rajčata Cherry
 - 150 ml Voda pitná
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Krevetová pasta
 - 2 ks Šalotka
 - 2 ks Cibulka jarní
 - 6 ks Chilli paprička sušená
 - 4 ks Koriandr celý
 - 10 ks Pepř bílý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 hrnek Voda pitná
 - 1 hrnek Olej rostlinný
 - 1 hrnek Kokosové mléko
 - 1 hrnek Rýže jasmínová
 - 2 polévková lžíce Ořechy burské pražené
 - 1 polévková lžíce Cukr palmový
 - 1 polévková lžíce Omáčka rybí
 - 2 polévková lžíce Datlová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 2194 kcal
 - Sacharidy 228 g
 - Tuky 136 g
 - Sodík 425 mg
 - Bílkoviny 44 g
 - Uhlovodany 143 g
 - Cholesterol 20.7 mg
 - Draslík 3248.5 mg
 - Vláknina 91833 mg
 - Vitamín A 91833 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 279.3 mg
 - Vitamín E 11.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z chilli papriček odstraníme stonky a většinu semínek. Na cca 20 min je namočíme do teplé vody, poté osušíme a dáme do hmoždíře. Přidáme sůl a rozdrtíme na prášek. Vložíme nakrájenou šalotku, posekaný česnek, koriandrový kořen a pepř a vše společně rozdrtíme na hrubší prášek.
 - 
                                2
Kokosové mléko vlijeme do hrnce a vaříme, dokud se nezačne srážet. Vmícháme rozdrcený kořeněný prášek a povaříme další 2-3 min. Poté vmícháme krevetovou pastu a vaříme ještě 1 min. Přidáme maso, důkladně promícháme a vaříme 5-10 min. Přisypeme nakrájená rajčátka, vmícháme rybí omáčku, palmový cukr a datlovou šťávu. Povaříme do zhoustnutí. Nakonec za stálého míchání přisypeme drcené burské oříšky, nadrobno nasekanou jarní cibulku, odstavíme a necháme vychladnout.
 - 
                                3
Rýži důkladně propláchneme, vsypeme do hrnce, zalijeme vodou a zakryjeme hermetickou pokličkou. Přivedeme k varu a na mírném ohni necháme táhnout cca 15 min. Poklici sejmeme, rýži promícháme, vyklopíme na lehce vymaštěný plech a uhladíme. Vložíme do trouby a při nízké teplotě necháme schnout do druhého dne dotuha.
 - 
                                4
Vysušenou rýži vyklopíme a rozlámeme na menší kousky. Koláčky poté postupně osmažíme na rozpáleném oleji cca 1 min. Po vyjmutí necháme okapat a podáváme s omáčkou.