Zeleninový nákyp s masovými kuličkami
Suroviny
- 800 g Brambory
 - 50 g Máslo čerstvé
 - 400 g Mrkev kořen
 - 400 g Pórek
 - 300 g Sýr smetanový tavený 45%
 - 400 g Vepřové maso mleté
 - 250 g Créme fraiche
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 stroužek Česnek
 - 4 l Voda pitná
 - 1 l Vývar z hovězích kostí
 - 0.07 dl Olej slunečnicový
 - 2 polévková lžíce Strouhanka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1204 kcal
 - Sacharidy 58 g
 - Tuky 87 g
 - Sodík 1230 mg
 - Bílkoviny 53 g
 - Uhlovodany 49 g
 - Cholesterol 438.5 mg
 - Draslík 2385.3 mg
 - Vláknina 20856.4 mg
 - Vitamín A 20856.4 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37.7 mg
 - Vitamín E 2.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 26.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory ve slupce uvaříme, scedíme, necháme vychladnout. Potom je oloupeme, nakrájíme na tenké plátky. Bílou část pórku nakrájíme na kolečka, mrkev na tenké kostičky, vhodíme do horké vody a povaříme 5 minut.
 - 
                                2
Mleté maso smícháme se solí, pepřem, prolisovaným česnekem, strouhankou a vejci. Rukami tvarujeme malé kuličky, které opečeme ze všech stran v pánvi na rozehřátém oleji.
 - 
                                3
Zahřejeme créme fraiche spolu s vývarem, přidáme tavený sýr a na mírném ohni, za stálého míchání uvaříme hustý krém. Stáhneme ze sporáku, vmícháme žloutky, okořeníme jemně nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem.
 - 
                                4
Pekáček vymažeme máslem, naskládáme vrstvu brambor, přelijeme částí omáčky. Další vrstvu tvoří připravené mrkvové kostičky, které také přelijeme trochou omáčky. Opět rozložíme brambory, přelijeme omáčkou, potom dáme pórek a také omáčku. Na povrch naskládáme opečené masové kuličky a polijeme zbylou omáčkou.
 - 
                                5
Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při teplotě 220°C 30-35 minut. Ještě teplé jídlo nakrájíme na porce, pokládáme na jednotlivé talíře a ozdobíme drobně nasekanou zelenou častí jarní cibulky.