Hejtmanský měšec
Suroviny
- 100 g Cibule
 - 100 g Slanina vepřová
 - 20 g Paprika mletá sladká
 - 750 g Vepřová plec
 - 500 g Zelí kysané
 - 30 g Sůl
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 100 g Tuk
 - 50 g Citrony
 - 40 g Vejce slepičí
 - 10 g Hořčice
 - 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 300 g Párky jemné
 - 30 g Protlak rajčatový
 - 100 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 600 ml Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 491 kcal
 - Sacharidy 13 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 1325 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 90.5 mg
 - Draslík 412.6 mg
 - Vláknina 4797 mg
 - Vitamín A 4797 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 25.3 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vepřovou plec opláchneme a přes vlákno nakrájíme na plátky, které rozklepeme doširoka.
 - 
                                2
Do středu plátků položíme propláchnuté, okapané a překrájené kysané zelí, díl oloupaného párku, plátek vařeného vejce a na kostičky nakrájenou slaninu. Maso s náplní osolíme, opepříme a vytvarujeme do tvaru měšce. Kraje plátků svážeme nití.
 - 
                                3
Cibuli oloupeme, na drobno nakrájíme a osmahneme na tuku dorůžova. Přisypeme mletou papriku a částečně zpěníme.
 - 
                                4
Do tohoto základu vložíme měšce, podlijeme vodou a pod poklicí dusíme v troubě doměkka. Během dušení maso obracíme a podléváme.
 - 
                                5
Měkké maso vyjmeme, vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme prosátou moukou a osmahneme. Přidáme rajčatový protlak, znovu osmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme a krátce povaříme.
 - 
                                6
Potom přidáme smetanu, hořčici a citronovou šťávu. Za stálého míchání dobře povaříme.
 - 
                                7
Nakonec omáčku přecedíme zpět na měšce a společně krátce podusíme.