Slaný závin ze zeleniny
Suroviny
- 250 g Tažené těsto
 - 150 g Máslo čerstvé
 - 50 g Šunka dušená
 - 60 g Celer řapíkatý
 - 120 g Mrkev kořen
 - 100 g Brokolice
 - 80 g Cuketa
 - 60 g Šalotka
 - 80 g Žampiony čerstvé
 - 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 30 ml Olej olivový
 - 1 ks Bujón zeleninový
 - 1 špetka Tymián čerstvý
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Sůl
 - 1 stroužek Česnek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 414 kcal
 - Sacharidy 11 g
 - Tuky 109 g
 - Sodík 83 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 51.3 mg
 - Draslík 290.3 mg
 - Vláknina 4656.8 mg
 - Vitamín A 4656.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 28.5 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 42.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Zeleninu očistíme, omyjeme a pokrájíme na menší kousky. Česnek a šalotku zbavíme slupek a nasekáme nadrobno. Žampiony očistíme a rozčtvrtíme.
 - 
                                2
Olej rozpálíme, přidáme zeleninu, česnek s šalotku, necháme krátce orestovat. Odstavíme z plotny dřív, než zelenina pustí šťávu. Vmícháme rozdrobený bujón a hladkou mouku, opepříme a posypeme tymiánem. Necháme zapéct při 180°C 10 minut, poté vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
 - 
                                3
První plát těsta rozprostřeme na čistou utěrku, potřeme máslem a překryjeme dalším plátem. Postup opakujeme do spotřebování všech plátů. Navrch dáme šunku, zeleninu a závin pečlivě srolujeme, okraje dobře založíme.
 - 
                                4
Závin přendáme na papírem vyložený plech, potřeme rozpuštěným máslem a necháme péct při 180°C 30 minut.