Terina z jater po dánsku
Suroviny
- 700 g Játra vepřová
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 650 g Sádlo syrové
 - 250 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 125 ml Vývar telecí
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Sardelové řezy
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Zázvor mletý
 - 2 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 671 kcal
 - Sacharidy 5 g
 - Tuky 64 g
 - Sodík 509 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 2 g
 - Cholesterol 290.9 mg
 - Draslík 246.4 mg
 - Vláknina 464.5 mg
 - Vitamín A 464.5 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 15.4 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 17.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Na pánvi si rozpustíme máslo a osmahneme na něm mouku. Dáme ovšem pozor, aby nezhnědla. Pak k ní přilijeme smetanu a telecí vývar. Mícháme dohladka, aby nevznikly hrudky, a provaříme. Pak hotovou omáčku sundáme z plotny.
 - 
                                2
350 g syrového sádla a vepřová játra pokrájíme na kostičky. Vložíme do mixéru a přidáme ještě sardelové řezy a oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli. Všechno promixujeme, případně, nemáme-li mixér, dvakrát umeleme na masovém strojku. Nakonec vzniklou fáš propasírujeme přes síto.
 - 
                                3
Do velkého kastrolu vlijeme vodu tak, aby měla hladinu asi 4,5 centimetru nade dnem. Troubu si předehřejeme na 180 °C. Kastrol vložíme do trouby.
 - 
                                4
Do připravené omáčky vmícháme jedno vejce a postupně po částech přidáváme také játrovou fáš. Opepříme, osolíme a přidáme mletý zázvor.
 - 
                                5
Formu vyložíme syrovým sádlem nakrájeným na plátky a dokonale vyplníme připravenou fáší. Povrch také poklademe plátky syrového sádla. Přikryjeme a vložíme do vodní lázně v kastrolu v troubě. Necháme hodinu ve vodní lázni. Pak troubu vypneme a ještě 15 minut v ní terinu necháme dojít.
 - 
                                6
Pak ji ponecháme vychladit, nejlépe až do druhého dne. Krájíme na plátky.