Jogurtový chléb domácí
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 300 g Mouka žitná celozrnná
 - 450 g Jogurt bílý
 - 1 kávová lžička Soda jedlá
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Cukr krystal
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 273 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 5 g
 - Sodík 141 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 24 g
 - Cholesterol 26.9 mg
 - Draslík 263.3 mg
 - Vláknina 16263.2 mg
 - Vitamín A 16263.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Příprava pečení: Pečící plech vymažeme lžící másla a vysypeme 2 lžícemi mouky, Na pomoučení válu odložíme 4 lžíce mouky a troubu připravíme k předehřátí na 190 °C.
 - 
                                2
Těsto: V hlubší míse smícháme oba druhy mouky, jedlou sodu, cukr a lžičku soli. V bílém jogurtu rozšleháme jedno celé vejce a spolu s moučnou směsí vypracujeme hladké těsto,které by mělo být vláčné. Na pomoučeném válu z důkladně prohněteného těsta vypracujeme bochník kulatého tvaru, který nařízneme nožem do tvaru kříže, aby se těsto lépe propeklo. Připravený chléb přemístíme na připravený plech a pečeme ve vyhřáté troubě asi 40 minut do zlatohněda.
 - 
                                3
Hotový domácí chléb necháme vychladnout na děrované podložce, aby z něj rovnoměrně vycházela pára. Tento domácí chléb servírujeme studený, rozkrájený na krajíce, buď jako slanou delikatesu, nebo jako obyčejný chléb k zeleninovým, sýrovým nebo masitým pokrmům.