Svíčková omáčka
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
 - 60 g Slanina vepřová
 - 250 g Vepřové maso libové
 - 500 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Bobkový list
 - 1 kávová lžička Nové koření celé
 - 1 kávová lžička Pepř černý celý
 - 2 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 ks Cibule
 - 4 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Petržel kořen
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Ocet vinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 410 kcal
 - Sacharidy 24 g
 - Tuky 258 g
 - Sodík 280 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 12 g
 - Cholesterol 77.7 mg
 - Draslík 536.3 mg
 - Vláknina 13716 mg
 - Vitamín A 13716 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 102.9 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1152 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Nejdříve očistíme mrkev, celer, petržel a cibuli. Zeleninu, kromě cibule nakrájíme na větší kusy.
 - 
                                2
Maso omyjeme nakrájíme na větší kusy a slaninou prošpikujeme.
 - 
                                3
Ve velkém hrnci rozpustíme máslo, přidáme maso a zeleninu, krátce osmahneme, přisypeme pepř, nové koření, bobkový list, trochu cukru a zalijeme horkou vodou, přidáme ocet a trochu soli.
 - 
                                4
Takto necháme na mírném ohni vařit zhruba dvě hodiny.
 - 
                                5
Když je maso hotové vyndáme jej.
 - 
                                6
Tekutinu přes síto přelijeme do jiného hrnce či nádoby.
 - 
                                7
Zachycenou zeleninu a koření dáme stranou, tekutinu vrátíme do hrnce.
 - 
                                8
Mrkev, celer a petržel nožem nakrájíme na co nejmenší kousky, ty vrátíme do tekutiny.
 - 
                                9
Znovu zahřejeme a přilijeme po troškách smetanu promíchanou s moukou, omáčka se nám zahustí.
 - 
                                10
Omáčku stačí ochutit trochou cukru, citrónovou šťávou a popřípadě ještě solí.
 - 
                                11
Hotovou omáčku servírujeme z dostatečným množstvím masa, nakrájeného na plátky.