Zeleninový nákyp s masovými kuličkami
Suroviny
- 800 g Brambory
- 50 g Máslo čerstvé
- 400 g Mrkev kořen
- 400 g Pórek
- 300 g Sýr smetanový tavený 45%
- 400 g Vepřové maso mleté
- 250 g Créme fraiche
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 stroužek Česnek
- 4 l Voda pitná
- 1 l Vývar z hovězích kostí
- 0.07 dl Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 1204 kcal
- Sacharidy 58 g
- Tuky 87 g
- Sodík 1230 mg
- Bílkoviny 53 g
- Uhlovodany 49 g
- Cholesterol 438.5 mg
- Draslík 2385.3 mg
- Vláknina 20856.4 mg
- Vitamín A 20856.4 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.7 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Brambory ve slupce uvaříme, scedíme, necháme vychladnout. Potom je oloupeme, nakrájíme na tenké plátky. Bílou část pórku nakrájíme na kolečka, mrkev na tenké kostičky, vhodíme do horké vody a povaříme 5 minut. 
- 
                                2Mleté maso smícháme se solí, pepřem, prolisovaným česnekem, strouhankou a vejci. Rukami tvarujeme malé kuličky, které opečeme ze všech stran v pánvi na rozehřátém oleji. 
- 
                                3Zahřejeme créme fraiche spolu s vývarem, přidáme tavený sýr a na mírném ohni, za stálého míchání uvaříme hustý krém. Stáhneme ze sporáku, vmícháme žloutky, okořeníme jemně nastrouhaným muškátovým oříškem, solí a pepřem. 
- 
                                4Pekáček vymažeme máslem, naskládáme vrstvu brambor, přelijeme částí omáčky. Další vrstvu tvoří připravené mrkvové kostičky, které také přelijeme trochou omáčky. Opět rozložíme brambory, přelijeme omáčkou, potom dáme pórek a také omáčku. Na povrch naskládáme opečené masové kuličky a polijeme zbylou omáčkou. 
- 
                                5Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při teplotě 220°C 30-35 minut. Ještě teplé jídlo nakrájíme na porce, pokládáme na jednotlivé talíře a ozdobíme drobně nasekanou zelenou častí jarní cibulky. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        