Polévka s mušlemi, hřebenatkami a bílým vínem

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Petržel - nať
  • 10 g Pepř cayenský
  • 5 g Sůl
  • 5 g Pepř černý mletý
  • 250 g Mušle slávky
  • 200 ml Víno bílé
  • 50 ml Olej olivový
  • 200 ml Protlak rajčatový
  • 8 ks Hřebenatka
  • 3 ks Šalotka
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 436 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 824 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 30 g
  • Cholesterol 43.9 mg
  • Draslík 1051.3 mg
  • Vláknina 2705 mg
  • Vitamín A 2705 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 33.8 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mušle i hřebenatky kuchyňsky připravíme, hřebenatky necháme stranou a mušle povaříme v osolené vodě, až se otevřou. Vývar scedíme a uchováme na později.

  • 2

    V hrnci rozehřejeme olej a osmahneme na něm nadrobno nakrájenou šalotku, česnek a nadrobno nasekanou petržel. Ochutíme špetkou cayenského pepře a za stálého míchání cca 2 minuty při vyšší teplotě opékáme. Podlijeme bílým vínem a necháme 1 minutu povařit. Přidáme vývar z mušlí, rajčatový protlak, necháme 5 minut povařit. Osolíme a opepříme. Přidáme mušle a ještě 5 minut pomalu prohříváme, až jsou i hřebenatky uvařené.

  • 3

    Podáváme posypané zbývající petrželí s krutónky osmaženými na olivovém oleji (1 lžíce) a promíchanými s nadrobno nasekaným česnekem.

Komentáře k receptu