Jablkový koláč s rozinkami
Suroviny
- 50 g Cukr třtinový
 - 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 130 g Cukr krupice
 - 100 ml Mléko plnotučné
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
 - 1 kávová lžička Tresť vanilková
 - 2 ks Jablka
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 4 polévková lžíce Hrozinky
 - 6 polévková lžíce Máslo čerstvé
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 361 kcal
 - Sacharidy 57 g
 - Tuky 14 g
 - Sodík 43 mg
 - Bílkoviny 5 g
 - Uhlovodany 38 g
 - Cholesterol 49.9 mg
 - Draslík 197.5 mg
 - Vláknina 4303.4 mg
 - Vitamín A 4303.4 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.5 mg
 - Vitamín E 0.2 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 94.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Otvírací formu o průměru 22 cm vymažeme máslem. V rendlíku rozpustíme máslo. Jablka omyjeme, osušíme a nakrájíme na čtvrtky, vyjmeme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Jablka neloupeme.
 - 
                                2
Tři lžíce rozpuštěného másla odložíme stranou do šálku. Hnědý cukr, skořici a rozinky dáme do rendlíku s máslem. Promícháme a nalijeme do formy. Na tuto směs rozložíme plátky jablek.
 - 
                                3
Vejce rozkvedláme, do mísy dáme mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. Mléko, vejce, vanilkovou esenci a máslo, které máme v šálku, přidáme k vejcím. Mícháme ručním mixérem, až vznikne pevné těsto. Potom zvýšíme na 1 minutu rychlost a hněteme. Těsto rozložíme na jablka ve formě.
 - 
                                4
Pečeme v předehřáté troubě na 190°C asi 30 minut. Hotový koláč vyjmeme z trouby a necháme 5 minut vychladnout ve formě. Poté formu rozevřeme a koláč vyklopíme na mísu. Nakrájíme na díly a podáváme.