Piškotové řezy
Suroviny
- 80 g Cukr moučkový
 - 150 g Cukr krupice
 - 10 g Cukr vanilka
 - 2 g Sůl
 - 10 g Citronová kůra
 - 30 g Želatina
 - 100 g Maizena - kukuřičný škrob
 - 100 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 50 ml Pomerančová šťáva
 - 50 ml Voda pitná
 - 50 ml Citronová šťáva
 - 400 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 4 ks Vejce slepičí
 - 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 423 kcal
 - Sacharidy 53 g
 - Tuky 20 g
 - Sodík 146 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 42 g
 - Cholesterol 177.7 mg
 - Draslík 138.1 mg
 - Vláknina 1160.5 mg
 - Vitamín A 1160.5 mg
 - Vitamín B6 0 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 7.6 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 0.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Vejce vyjmeme z chladničky, oddělíme žloutky a bílky. Z bílků a 4 lžic vody ušleháme tuhý sníh. Potom za stálého míchání přidáme sůl, vanilkový cukr a cukr. Žloutky našleháme vidličkou a smícháme s nastrouhanou citrónovou kůrou. Prosijeme mouku, smícháme ji s práškem do pečiva a škrobovou moučkou. Do sněhu z bílků opatrně vmícháme našlehané žloutky, opatrně zapracujeme mouku.
 - 
                                2
Velký plech zlehka vymažeme, položíme na něj papír na pečení, na který zlehka rozetřeme těsto. Pečeme asi 15 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
 - 
                                3
Připravíme si další list papíru na pečení a upečené těsto na něj přemístíme spodní stranou nahoru. Původní list papíru na pečení sejmeme. Pokud to nejde lehce, potřeme papír trochou studené vody. Necháme vychladnout, v polovině výšky rozřízneme nožem na dva pláty a zabalené v alobalu necháme až do okamžiku plnění stranou.
 - 
                                4
Plnění řezů. Želatinu namočíme na 10 minut do studené vody. Ušleháme tuhou šlehačku, za stálého šlehání přidáme moučkový cukr. Želatinu opatrně vymačkáme, dáme ji do menšího hrnce, zahřejeme a rozpustíme, avšak nevaříme. Do rozpuštěné želatiny vmícháme citrónovou šťávu a pomerančový likér, vše měchačkou zlehka zapracujeme do šlehačky a citrónovou šlehačku necháme minimálně půldruhé hodiny ztuhnout v chladničce. Pak jí potřeme polovinu upečeného piškotu, přiklopíme druhou polovinou piškotu a lehce přitlačíme. Nožem namáčeným ve vlažné vodě nakrájíme řezy a před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Můžeme také využít ozdobné šablony.