Velikonoční mazanec
Suroviny
- 50 g Hrozinky
 - 50 g Mandle
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 120 g Cukr krupice
 - 500 g Mouka polohrubá
 - 30 g Droždí
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 4 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Cukr vanilka
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 - 2 polévková lžíce Cukr moučkový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 433 kcal
 - Sacharidy 60 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 146 mg
 - Bílkoviny 11 g
 - Uhlovodany 59 g
 - Cholesterol 189.5 mg
 - Draslík 224.8 mg
 - Vláknina 5495.2 mg
 - Vitamín A 5495.2 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.1 mg
 - Vitamín E 1.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 14.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do 100ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přisypeme lžičku cukru a mouky. Promícháme a necháme vykynout.
 - 
                                2
Mouku smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem a kváskem. Vlijeme rozpuštěné máslo, zbylé mléko, sůl a žloutky.
 - 
                                3
Do těsta vmícháme rozinky a polovinu mandlí.
 - 
                                4
Mísu přikryjeme a těsto necháme kynout.Poté z něj vytvoříme dva bochánky a necháme kynout.
 - 
                                5
Dáme je na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem nebo vejcem, posypeme mandlemi a nahoře nastřihneme kříž.
 - 
                                6
Vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme.
 
            
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
                                                
