Chlebové tousty se sýrem a kopřivami
Suroviny
- 100 g Kopřiva
 - 4 krajíc Chléb celozrnný pšeničný
 - 3 kávová lžička Hořčice kremžská
 - 2 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř 4 barev
 - 1 stroužek Česnek
 - 8 polévková lžíce Sýr Čedar
 - 8 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 1 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 334 kcal
 - Sacharidy 29 g
 - Tuky 17 g
 - Sodík 612 mg
 - Bílkoviny 15 g
 - Uhlovodany 29 g
 - Cholesterol 31.7 mg
 - Draslík 274.5 mg
 - Vláknina 11995.8 mg
 - Vitamín A 11995.8 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 0.4 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Troubu si předehřejeme na 165°C. Tvrdý sýr nastrouháme. Malý stroužek česneku utřeme. Z omytých mladých kopřiv otrháme listy, které pokrájíme na proužky. V pánvi na rozehřátém oleji listy za stálého obracení velmi krátce orestujeme, přibližně 1-2 minuty. Poté je vyjmeme z omastku, dáme je do mísy, přimícháme k nim zakysanou smetanu, rozetřený česnek, hořčici a 4 lžíce nastrouhaného sýru. Směs osolíme a opepříme podle chuti.
 - 
                                2
Připravenou směs namažeme na krajíce chleba, položíme je na menší plech, který jsme vytřeli olivovým olejem, chleba ještě posypeme zbývajícím nastrouhaným sýrem a dáme ho do trouby zapéct. Pečeme přibližně 8 - 10 minut tak, aby se sýr začal roztékat.
 - 
                                3
Chlebové tousty podáváme hned horké.