Perníkové řezy s pomerančovou kůrou
Suroviny
- 450 g Mouka polohrubá
- 20 g Kypřicí prášek do perníku
- 200 g Cukr krupice
- 150 g Med včelí
- 70 g Ořechy vlašské
- 200 g Cukr moučkový
- 3 ml Citronová šťáva
- 3 ml Pomerančová šťáva
- 3 ks Vejce slepičí
- 3 dl Mléko polotučné
- 1.6 dl Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Koření perníkové
- 1 polévková lžíce Kakao
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 4 polévková lžíce Voda pitná
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- Nutriční hodnoty
 v jedné porci
- Kalorie 490 kcal
- Sacharidy 74 g
- Tuky 20 g
- Sodík 22 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 72 g
- Cholesterol 63.8 mg
- Draslík 93.7 mg
- Vláknina 3740.5 mg
- Vitamín A 3740.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.1 mg
- Vitamín E 5.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
- 
                                1Do misky s prosátou moukou a kypřícím práškem přidáme vejce, cukr, perníkové koření, mléko, med, vanilkový cukr, 150 ml oleje. Elektrickým šlehačem vyšleháme hladkou hmotu, kterou rozdělíme na dva díly. 
- 
                                2Plech vymažeme zbylým olejem, vysypeme trochou mouky. Do prvního dílu přimícháme kakao, rozmícháme a vlijeme těsto na připravený plech. Do druhého dílu těsta dáme jemně pomleté ořechy, opět promícháme a rozetřeme na povrch kakaového těsta. 
- 
                                3Naplněný plech vložíme do předehřáté trouby. Při 180 stupňové teplotě pečeme 35-40 minut. Po upečení necháme perník vychladnout v plechu. 
- 
                                4V kastrůlku přivedeme vodu k varu, vsypeme cukr, nahrubo nastrouhanou citrónovou a pomerančovou kůru, vlijeme citrónovou a pomerančovou šťávu. Suroviny za stálého míchání vaříme na mírném ohni, až do zahoustnutí na hladkou a hustou směs. Polijeme jí ihned vychladlý perník a necháme vychladnout v lednici. 
- 
                                5Vychladlý perník s tuhou polevou krájíme na stejné a úhledné čtverce. 
 
             
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                                                 
                         
                        