Řezy s mandlemi a marcipánem
Suroviny
- 300 g Cukr moučkový
 - 400 g Těsto filo
 - 200 g Máslo čerstvé
 - 50 g Kokos sušený
 - 80 g Marcipánová hmota surová
 - 500 g Mandle
 - 2 ks Cukr skořicový
 - 2 polévková lžíce Cukr krupice
 - 3 polévková lžíce Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Rum
 - 3 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 956 kcal
 - Sacharidy 95 g
 - Tuky 60 g
 - Sodík 245 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 95 g
 - Cholesterol 30 mg
 - Draslík 517.1 mg
 - Vláknina 19557 mg
 - Vitamín A 19557 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 1.2 mg
 - Vitamín E 16.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 30.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
K přípravě řezů s marcipánem použijeme plátky těsta Filo. Drobně nakrájené oloupané mandle smícháme v míse s cukrem, citronovou šťávou a skořicovým cukrem a ke směsi přimícháme na kostky pokrájený marcipán.
 - 
                                2
V hrnečku si rozpustíme máslo. Dno formy vymažeme máslem, na který položíme plát těsta Filo. Postupně na sebe navrstvíme 10 plátů těsta, každý plát vždy potřeme máslem.
 - 
                                3
Mandle s marcipánem rozdělíme na dvě části. Na potřený plát máslem rozložíme první vrstvu směsi, na kterou poklademe 5 plátů těsta potřených máslem. Navrstvíme druhou část mandlové směsi a zakryjeme zbývajícími pláty těsta, každý potřený máslem. Pláty těsta na sebe rukou přitiskneme, rádýlkem nakrájíme řezy na kosodélníky a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme 30 minut při 175 °C a dalších 30 minut při teplotě 150 °C.
 - 
                                4
Připravíme si polevu. Moučkový cukr prosejeme, abychom neměli hrudky. V míse smícháme vodu s citronovou šťávou, rumem a postupně přisypáváme a zašleháváme cukr. Šleháme metličkou, až poleva získá hladkou hustší konzistenci.
 - 
                                5
Citronovo-rumovou polevu namažeme na vychladlý moučník, posypeme strouhaným kokosem a necháme ztuhnout, pak nakrájíme a podáváme.