Žemlovka s jablkem, rozinkami a kandovanou ciotrónovou kůrou
Suroviny
- 100 g Cukr třtinový
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 40 g Kandovaná citronová kůra
 - 120 g Rozinky bílé
 - 6 krajíc Chléb pšeničný (bílý)
 - 500 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Jablko granátové
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Citronová kůra
 - 4 polévková lžíce Marmeláda pomerančová
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 517 kcal
 - Sacharidy 79 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 468 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 62 g
 - Cholesterol 147 mg
 - Draslík 128.8 mg
 - Vláknina 3766.7 mg
 - Vitamín A 3766.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.1 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 18.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rozinky propláchneme pod tekoucí vodou a necháme je na sítku okapat. Oloupané jablko nastrouháme. Mísu z varného skla nebo hlubší formu vytřeme lžící másla a troubu připravíme k předehřátí na 200°C. Máslem vymazanou pečící nádobu vyložíme krajíčky bílého chleba, rozkrájeného na menší kousky. Rozložené kousky chleba posypeme citrónovou kůrou, polovinou okapaných rozinek, kandované citrónové kůry, skořice, hnědým cukrem a dále pak rozetřeme po celé ploše nastrouhané jablko. Po jablku na povrch mísy rozložíme další vrstvu kousků chleba a na tuto vrsvu dále rozložíme 2/3 z 2. poloviny okapaných rozinek, kandované citrónové kůry, skořice a hnědého cukru(z množství churu si odložíme 2lžíce cukru na závěrečné posypání), a vše zakryjeme další vrstvou nakrájených krajíčků chleba. Ve vejcích rozšleháme mléko a tímto roztokem žemlovku zalijeme. Na závěr žemlovku posypeme hnědým cukrem a pečeme v troubě asi 60 minut, dokud povrch nezezlátne. Žemlovku servírujeme teplou.