Sněhový koláč s rebarborou a jahodami
Suroviny
- 450 g Reveň (Rebarbora)
 - 150 g Jahody zahradní
 - 140 g Mouka pšeničná hladká
 - 90 g Cukr krupice
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 230 ml Voda pitná
 - 1 kávová lžička Citronová šťáva
 - 1 ks Cukr skořicový
 - 3 ks Vaječný bílek slepičí
 - 1 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 1 špetka Sůl
 - 2 polévková lžíce Cukr krystal
 - 2 polévková lžíce Rum
 - 2 polévková lžíce Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 557 kcal
 - Sacharidy 69 g
 - Tuky 28 g
 - Sodík 119 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 128.6 mg
 - Draslík 441.8 mg
 - Vláknina 5906 mg
 - Vitamín A 5906 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 31.4 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 33.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Den předem si rebarboru omyjeme, sloupneme a nakrájíme na 1-1.5 cm kousky.
 - 
                                2
Dáme ji do mísy a přelijeme sirupem, který jsme si uvařili ze 4 dl vody, 2 lžic rumu a 230 g krystalového cukru. Rebarboru marinujeme minimálně 12 hodin.
 - 
                                3
Do větší mísy prosejeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a 120 g másla nakrájíme na kousky. Těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici si vyšleháme 1 žloutek s 1 lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi vody.
 - 
                                4
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Potom ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme váleček, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet.
 - 
                                5
Nastříháme si pečící papír velikosti koláčové formy. Těsto položíme na střed pečícího papíru, z těsta vyválíme plát o síle 3-5 mm na tvar formy pečícího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2.5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22-23 cm).
 - 
                                6
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečící papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje pečící formy a dáme do na 220°C předehřáté trouby péct na 15 minut. Koláč potom vyjmeme a necháme vychladnout.
 - 
                                7
Na koláč navrstvíme marinovanou rebarboru, poklademe na ni plátky másla (50 g). Koláč dáme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme asi 30 minut.
 - 
                                8
Bílky, které mají pokojovou teplotu, vyšleháme elektricko metlou do husté pěny. Přidáme postupně lžící krupicový cukr a chvilku ještě šleháme.
 - 
                                9
Sníh z bílků by měl být tuhý, kopečky sněhu musí být pevné, dáváme si ale pozor, abychom sníh nepřešlehali.
 - 
                                10
Na vychladlý koláč navrstvíme sníh z bílků, urovnáme ho, posypeme skořicovým cukrem, ozdobíme jahodami a podáváme.