Vepřové žebírko s hrozny a šafránovou rýží
Suroviny
- 600 g Vepřové kotlety
 - 400 g Hroznové víno
 - 120 g Máslo čerstvé
 - 200 ml Rýže loupaná
 - 300 ml Voda pitná
 - 200 ml Víno červené
 - 3 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 2 ks Cibule
 - 2 špetka Šafrán
 - 0.1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 801 kcal
 - Sacharidy 67 g
 - Tuky 39 g
 - Sodík 677 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 67 g
 - Cholesterol 139.5 mg
 - Draslík 883.7 mg
 - Vláknina 6633.7 mg
 - Vitamín A 6633.7 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.5 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 35.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Rýži přebereme, vypereme a scedíme. Rozehřejeme troubu na 170°C.
 - 
                                2
Na polovině másla necháme zpěnit nadrobno pokrájenou cibuli, přidáme scezenou rýži a za stálého míchání 0.5 minuty opékáme. Zalijeme vodou, přidáme šafrán, osolíme a důkladně zamícháme, aby se rýže u dna nepřichytila. Chvíli povaříme, zakryjeme pokličkou a dáme na 20 minut dusit do trouby.
 - 
                                3
Vepřové kotlety naklepeme, ostrým nožem uvolníme kost, osolíme je, okořeníme pepřem a skořicí a po obou stranách opečeme na rozpáleném oleji, celkem 8-10 minut. Opečená žebírka uložíme do tepla, šťávu podle chuti osolíme, zalijeme červeným vínem, přidáme 1 lžičku cukru a asi 5 minut provaříme.
 - 
                                4
Mezitím na zbylém másle prohřejeme hroznové víno.
 - 
                                5
Hotovou rýži před podáváním načechráme vidličkou, upravíme na talíře, přelijeme polovinou šťávy, na rýži položíme žebírka, obložíme prohřátými kuličkami vína a přelijeme druhou polovinou šťávy.