Krémová polévka z červené řepy s jablky
Suroviny
- 500 g Červená řepa
 - 250 ml Sirup Golden
 - 0.5 kávová lžička Kmín drcený
 - 2 ks Jablka
 - 1 ks Kopr čerstvý
 - 0.5 hrst Pažitka
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2 špetka Cukr krupice
 - 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
 - 1 polévková lžíce Vegeta
 - 2 polévková lžíce Ocet vinný
 - 1 polévková lžíce Křen nakládaný
 - 1 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 313 kcal
 - Sacharidy 78 g
 - Tuky 1 g
 - Sodík 341 mg
 - Bílkoviny 3 g
 - Uhlovodany 78 g
 - Cholesterol 2 mg
 - Draslík 609.5 mg
 - Vláknina 11727.5 mg
 - Vitamín A 11727.5 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 19.7 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do vody namočíme na 10 minut řepu. Poté ji očistíme, vložíme do hrnce s mírně osolenou vodou a kmínem a vaříme 40 minut. Jakmile je řepa uvařená, vodu slijeme, řepu opláchneme, oloupeme a necháme vychladnout. Jednu řepu nakrájíme na kostičky a zbylou nakrájíme drobně.
 - 
                                2
Obě jablka omyjeme, jedno oloupeme, nastrouháme a druhé i se slupkou nakrájíme na kostky. Obě zakapeme citronovou šťávou a dáme stranou. Půl litru vody s jablečnou šťávou a vegetou uvedeme do varu, vložíme nakrájenou řepu, nastrouhané jablko a vaříme 5 minut.
 - 
                                3
Křen rozmícháme ve smetaně s nasekanou pažitkou a polévku rozmixujeme. Přidáme ocet, cukr, sůl a pepř. Ochutíme tak, aby byla polévka mírně nakyslá. Vše chvíli povaříme.
 - 
                                4
Do každého talíře dáme lžičku smetany s křenem, zalijeme horkou polévkou a nakrájenou řepou, jablkem a koprem. Dle chuti můžeme přidat i trošku chilli koření. Polévku lze i zamrazit.