Pečená jablka v těstíčku s vanilkovou zmrzlinou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 772 kcal
 - Sacharidy 85 g
 - Tuky 46 g
 - Sodík 193 mg
 - Bílkoviny 10 g
 - Uhlovodany 84 g
 - Cholesterol 119.6 mg
 - Draslík 238.6 mg
 - Vláknina 9638 mg
 - Vitamín A 9638 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 4.8 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 55.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jablka oloupeme, rozpůlíme, vykrojíme jádřince, půlky jablek posypeme skořící a necháme odležet.
 - 
                                2
Mezitím připravíme těsto. Do mísy nasypeme mouku, přimícháme sůl, změklé máslo, vodu, vejce a vypracujeme těsto. Zabalíme do mikrotenového sáčku a dáme na 1 hodinu do ledničky.
 - 
                                3
V dortové formě rozpustíme 100 gramů másla, přisypeme cukr, rozmícháme a necháme zkaramelizovat dozlatova. Do formy vyskládáme hodně natěsno jablka se skořicí. Máme-li někde mezi jablky mezery, ucpeme je kousky odlomených jablek. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 15 minut.
 - 
                                4
Vyjmeme z trouby, těsto rozválíme na půlcentimetrový plát, jablka ve formě těstem překryjeme, těsto, které přesahuje přes okraje ohneme a vytvoříme silnější okraj. Formu dáme zpět do trouby a pečeme přibližně půl hodiny, dokud těsto nezezlátne.
 - 
                                5
Jablka z formy vyklopíme, takže těsto bude vespod a jablka nahoře, rozkrájíme na porce, upravíme na talíře a doplníme kopečkem vanilkové zmrzliny.