Treska a losos zapečené s bramborovou kaší
Suroviny
- 100 g Losos uzený
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 30 g Sýr Čedar
- 800 g Treska uzená
- 1 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Hřebíček
- 2 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 3 dl Mléko polotučné
- 1 dl Vývar rybí
- 25 dkg Hrášek
- 1 kg Brambory
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 572 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 14 g
- Sodík 1126 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 130.1 mg
- Draslík 2204.1 mg
- Vláknina 20667 mg
- Vitamín A 20667 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 62 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do nižšího hrnce vložíme uzenou tresku, zalijeme rybím vývarem, do kterého jsme metlou zašlehali 1 dl mléka. Napíchneme několik hřebíčků do cibule, následně ji přidáme do vývaru, přivedeme do varu, poté oheň zmírníme, zvolna vaříme 5 minut, dokud ryba není měkká. Tresku vyndáme a necháme vychladnout, vývar přecedíme do misky přes sítko.
-
2
V hrnci rozpustíme máslo, zaprášíme moukou, pomalu 1 minutu zahříváme a nato zalijeme vývarem. Vaříme za stálého míchání, dokud nezhoustne.
-
3
Z tresky stáhneme kůži, rozřežene rybu na větší porce. S uvařeným lososem a hráškem smícháme, vložíme do větší žáruvzdorné zapékací mísy. Přidáme nasekanou petrželovou nať, citronovou šťávu, podle chuti osolíme a opepříme, poté zalijeme omáčkou. Necháme vychladit.
-
4
Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na kostičky a vaříme v osolené vodě 20 - 25 minut, dokud nezměknou. Pak je slijeme, pomocí elektrického mixéru při přilévání mléka šleháme, až získáme našlehanou bramborovou kaši.
-
5
Kaši rozprostřeme na rybí směs v míse, zasypeme nastrouhaným sýrem a pečeme v troubě (předehřáté na 180 stupňů) 30 minut.