Mleté hovězí maso zapečené se špagetami
Suroviny
- 100 g Sýr Eidam cihla 40%
 - 500 g Hovězí maso mleté
 - 500 g Špagety
 - 3 ks Cibule
 - 3 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 2 l Voda pitná
 - 0.5 dl Olej olivový
 - 1 dl Smetana 16% (pochoutková)
 - 1 dl Hovězí vývar základní
 - 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 1 polévková lžíce Tuk
 - 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
 - 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 751 kcal
 - Sacharidy 71 g
 - Tuky 34 g
 - Sodík 236 mg
 - Bílkoviny 34 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 90.8 mg
 - Draslík 372.8 mg
 - Vláknina 1747.3 mg
 - Vitamín A 1747.3 mg
 - Vitamín B6 0.4 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 3.8 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 16.9 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Špagety uvaříme v dostatečném množství osolené vody, pak je scedíme přes síto a necháme okapat.
 - 
                                2
Připravíme si bešamelovou omáčku. V pánvi rozehřejeme 4 lžíce másla, vmícháme 4 lžíce hladké mouky a uděláme jíšku. Zalijeme ji 1 dl hovězího vývaru a vše rozšleháme, přidáme muškátový oříšek, osolíme a vaříme 15 minut. Pak přilijeme 1 dl smetany, promícháme a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
 - 
                                3
Cibule oloupeme a nakrájíme najemno, v míse smícháme s mletým masem a rajčatovým protlakem, opepříme a osolíme.
 - 
                                4
V pánvi rozehřejeme olej a masovou směs na něm smažíme tak dlouho, až se odpaří všechna tekutina.
 - 
                                5
Do tukem vymazané žáruvzdorné zapékací mísy vložíme uvařené špagety, zalijeme je částí bešamelové omáčky a dáme vrstvu masa z pánve. Přilijeme zbývající bešamel a posypeme nastrouhaným sýrem.
 - 
                                6
Mísu vložíme do předehřáté trouby a 30 minut zapékáme.