Polévka italská zeleninová s fazolemi
Suroviny
- 100 g Hrášek
 - 150 g Slanina vepřová
 - 50 g Sýr Parmezán
 - 50 g Petržel - nať
 - 100 g Fazole bílé
 - 50 g Bazalka
 - 100 g Fazolové lusky zelené
 - 100 g Špagety
 - 2 ks Brambory
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Cuketa
 - 1 ks Kapusta hlávková
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Rajčata
 - 1 ks Feferony
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 0.5 ks Fenykl sladký - hlíza
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 2 stroužek Česnek
 - 1.5 l Masový vývar
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 719 kcal
 - Sacharidy 84 g
 - Tuky 201 g
 - Sodík 1989 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 60 g
 - Cholesterol 34 mg
 - Draslík 2636.7 mg
 - Vláknina 33709.5 mg
 - Vitamín A 33709.5 mg
 - Vitamín B6 1.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 361.8 mg
 - Vitamín E 0.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Přes noc namočíme do studené vody fazole, aby nabobtnaly a změkly.
 - 
                                2
Všechny druhy zeleniny omyjeme a nakrájíme na kostičky. Rajčata spaříme ve vroucí vodě a odstraníme z nich slupku a semínka. Z kapusty použijeme jenom asi 5 listů, z celeru 2 řapíky.
 - 
                                3
Slaninu pokrájíme na kostičky.
 - 
                                4
Připravíme velký hrnec, do kterého vlijeme olej a rozpálíme. Necháme na oleji zesklovatět slaninu, pak přidáme nasekanou cibuli a česnek. Necháme zesklovatět a přihodíme všechnu pokrájenou zeleninu kromě rajčat. Počkáme, dokud se zelenina neopeče a nezačne vonět. Pak ji zalijeme vývarem. Polévku opepříme a přidáme k ní drcenou feferonku. Přikryjeme poklicí a 1 hodinu vaříme.
 - 
                                5
Do polévky přidáme na kostičky pokrájená rajčata a polovinu nadrobno nasekané bazalky a petrželky. Vsypeme do polévky i na kousky rozlámané špagety. Osolíme a 15 minut vaříme.
 - 
                                6
Nakonec přidáme zbytek nadrobno nasekaných bylinek a podáváme.
 - 
                                7
Před podáváním ještě posypeme nastrouhaným parmezánem.