Zapečená pohanka se zeleninou
Suroviny
- 150 g Smetana 33% (šlehačka)
 - 150 g Sýr Parmezán
 - 20 g Strouhanka
 - 20 g Pažitka
 - 150 g Pohanka
 - 20 g Máslo jihočeské
 - 100 g Hrášek v mírně slaném nálevu
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Celer řapíkatý
 - 1 ks Paprika zelená
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 dl Kečup ostrý
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 407 kcal
 - Sacharidy 33 g
 - Tuky 137 g
 - Sodík 598 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 6 g
 - Cholesterol 167.2 mg
 - Draslík 141.6 mg
 - Vláknina 4618.3 mg
 - Vitamín A 4618.3 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 13.2 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Do hrnce nalijeme horkou vodu, vysypeme pohanku, přiklopíme a necháme nabobtnat. Všechnu zeleninu oloupeme a nakrájíme na kostky, papriku na kolečka. Cibuli, česnek oloupeme, nakrájíme nadrobno, v pánvi rozehřejeme olej a na něm osmažíme cibuli spolu s česnekem. Přisypeme nakrájenou mrkev, celer, papriku a vše podusíme. Pohanku scedíme, přidáme nasekanou pažitku, vysypeme do pánve, přisypeme hrášek, osolíme, opepříme, přimícháme kečup, dobře promícháme a směs z pánve přeložíme na máslem vymazaný a strouhankou vysypaný plech.
 - 
                                2
Smetanu vylijeme do mísy, rozklepneme celé vejce, rozšleháme, přidáme nastrouhaný parmezán, promícháme a zalijeme směs na plechu, který vložíme do předehřáté trouby a zapékáme tak 30 minut.
 - 
                                3
Hotové jídlo krájíme na úhledné porce a pokládáme na talíř.