Jehněčí po staročesku
Suroviny
- 1000 g Jehněčí maso
 - 5 g Sůl
 - 180 g Celer bulvový
 - 120 g Petržel kořen
 - 150 g Mrkev kořen
 - 150 g Cibule
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 250 ml Smetana zakysaná 14%
 - 40 ml Šťáva citrónová
 - 6 ks Pepř černý celý
 - 6 ks Nové koření celé
 - 2 ks Bobkový list
 - 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 583 kcal
 - Sacharidy 35 g
 - Tuky 91 g
 - Sodík 377 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 31 g
 - Cholesterol 141.3 mg
 - Draslík 730.4 mg
 - Vláknina 25965.3 mg
 - Vitamín A 25965.3 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 37.9 mg
 - Vitamín E 0.5 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 1604 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso omyjeme a očistíme. Ve velkém hrnci uvedeme vodu k varu. Do vařící vody vložíme očištěnou, nakrájenou zeleninu, cibuli, sůl, koření, maso a vaříme doměkka. Měkké maso vyjmeme a nakrájíme na nudličky. Vývar scedíme.
 - 
                                2
Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme studeným přecezeným vývarem, mícháme dohladka. Povaříme, ochutíme solí a citronovou šťávou, opatrně zalijeme kysanou smetanou, necháme přejít varem a nakonec do omáčky vložíme maso.