Vepřové plíčky na smetaně
Suroviny
- 66.6 g Cibule
 - 13.3 g Cukr krupice
 - 33.3 g Hořčice
 - 500 g Vepřové plíce
 - 500 g Vepřové srdce
 - 30 g Sůl
 - 3.3 g Divoké koření celé
 - 120 g Zelenina kořenová
 - 66.6 g Tuk
 - 66.6 g Citrony
 - 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 30 ml Ocet kvasný lihový
 - 200 ml Mléko polotučné
 - 200 ml Smetana 12% (konzumní)
 - 1 l Voda pitná
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 244 kcal
 - Sacharidy 12 g
 - Tuky 13 g
 - Sodík 1282 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 241.8 mg
 - Draslík 318.1 mg
 - Vláknina 1949.7 mg
 - Vitamín A 1949.7 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 14.4 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.1 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Z vepřových plic vyřízneme jícny a vnitřní trubice.
 - 
                                2
Plíce a rozříznuté srdce máčíme ve studené vodě asi půl hodiny. Potom je důkladně vypereme ve vlažné vodě, vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme divoké koření, část oloupané cibule a za občasného promíchání vaříme pod poklicí doměkka.
 - 
                                3
Uvařené plíce a srdce vyjmeme, dáme do studené vody a po prochlazení zbavíme zbytků trubic. Srdce i plíce nakrájíme na tenké nudle.
 - 
                                4
V rozpuštěném tuku zpěníme očištěnou, na plátky nakrájenou zeleninu a zbylou cibuli, zaprášíme prosátou moukou a dorůžova osmažíme. Zeleninu potom zalijeme vývarem z plíček, přilijeme mléko, rozšleháme, přidáme omytý citron nakrájený na plátky, cukr, ocet, hořčici a za občasného promíchání vaříme omáčku nejméně 20 minut.
 - 
                                5
Nakonec omáčku přecedíme na nakrájené plíčky a srdce, přisolíme ji, zjemníme smetanou a krátce povaříme.