Kroupy s jehněčími žebírky
Suroviny
- 300 g Celer bulvový
 - 200 g Cibule
 - 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
 - 160 g Hříbky čerstvé
 - 800 g Jehněčí žebírka
 - 200 g Kroupy ječné
 - 5.5 kávová lžička Pepř 4 barev
 - 4 stroužek Česnek
 - 1.5 dl Voda pitná
 - 5 dl Bujón hovězí
 - 1 polévková lžíce Celer - nať
 - 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 0.5 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Petržel - nať
 - 6 polévková lžíce Sýr balkánský
 - 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 939 kcal
 - Sacharidy 52 g
 - Tuky 63 g
 - Sodík 20499 mg
 - Bílkoviny 41 g
 - Uhlovodany 27 g
 - Cholesterol 126.5 mg
 - Draslík 1038.3 mg
 - Vláknina 17972.4 mg
 - Vitamín A 17972.4 mg
 - Vitamín B6 0.6 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 12.5 mg
 - Vitamín E 1.8 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 15.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Jehněčí žebírka zbavíme šlach a žilek, dobře je omyjeme a osušíme. Maso osolíme a silně opepříme.
 - 
                                2
Hřiby očistíme, omyjeme, osušíme a pokrájíme na silnější plátky. Kroupy dobře promyjeme a necháme je v sítu okapat. Celer, cibuli a česnek oloupeme a omyjeme. Celer pokrájíme na kostičky, cibuli s česnekem nakrájíme nadrobno. Omyjeme nať petržele z celeru, drobně pokrájíme a odložíme do misky.
 - 
                                3
V zapékací míse rozpálíme 2 lžíce oleje a 3 lžíce másla. Hřiby a cibuli podusíme zhruba 2 minuty. Přidáme maso, česnek a osmažíme ho z každé strany dozlatova. Pak přidáme kroupy, konzervovaná rajčata i s nálevem, bujón, vše promícháme, zakryjeme poklicí a dáme do předem vyhřáté trouby.
 - 
                                4
Pečeme při 190°C přibližně 1-1,5 hodiny. Během pečení občas směs promícháme, podle potřeby, pokud jsou kroupy suché, přilijeme vodu.
 - 
                                5
Přibližně v polovině přimícháme celerovou nať.
 - 
                                6
Upečené maso se zeleninou a hříbky na talířích posypeme nastrouhaným balkánským sýrem a ozdobíme petrželkou.