Rostbíf z vysokého roštěnce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 63 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 800 g Hovězí roštěnka vys. peč.
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 8 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 3 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 3 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Sherry brandy
  • 4 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • 3 polévková lžíce Hořčice kremžská
  • 0.47 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 587 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 33 g
  • Sodík 406 mg
  • Bílkoviny 59 g
  • Uhlovodany 12 g
  • Cholesterol 220 mg
  • Draslík 68.6 mg
  • Vláknina 15992 mg
  • Vitamín A 15992 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.8 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí vysoký roštěnec zbavíme tuku, blan a šlach. Špalíček masa převážeme kuchyňským provázkem (přibližně 3 x delším, než je délka hovězího špalíčku). Provázek obtočíme na jednom konci a zavážeme. Zbylý provázek 2 x podvlékneme a vytvoříme větší smyčku, stočíme ji a navlékneme na maso. Takto postupně ovážeme celý špalíček masa roštěnce.

  • 2

    Připravíme si marinádu: Čerstvý tymián s bazalkou omyjeme a drobně pokrájíme. Dáme je do misky, přidáme hořčici, rozetřený česnek, Sherry Brandy, olej, čerstvě pomletý pepř a sůl. Marinádu důkladně promícháme. Maso na plytkém talíři potřeme vzniklou hustou kašičkou a necháme ho marinovat minimálně 2 hodiny (ideální je nechat maso marinovat přes noc). Maso 2-3 x za dobu marinování otočíme.

  • 3

    V pánvi si rozpálíme 1-2 lžíce oleje a maso zprudka restujeme z každé strany přibližně po 2-3 minutách dozlatova.

  • 4

    Hovězí rostbíf dáme v zapékací míse do předem vyhřáté trouby na 190°C péct. Pečeme 35-45 minut (podle síly špalíčku masa). Po upečení maso uvnitř by mělo být krvavé až růžové. Pokud by se peklo déle, bylo by úplně propečené. Dáváme si pozor na čas!

  • 5

    Upečený rostbíf vyjmeme z trouby, provázek odstraníme. Teplé maso nakrájíme na silnější plátky až po 15 minutách.

  • 6

    Studený rostbíf servírujeme tak, že ho nakrájíme na velmi tenké plátky.

Komentáře k receptu