Hovězí mozek zapékaný

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Sýr Parmezán
  • 400 g Hovězí mozek
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 ks Sardelové řezy
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 402 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 1164 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 3327.3 mg
  • Draslík 506 mg
  • Vláknina 3255.5 mg
  • Vitamín A 3255.5 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 31.8 mg
  • Vitamín E 2.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 15.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli očistíme a drobně rozkrájíme. Na menší části másla ji osmahneme, přidáme doblaněný mozek v celku, osolíme a necháme jej dusit. Dušený mozek vyndáme, přidáme zbytek másla, zasypeme moukou a uděláme světlou jíšku, kterou zalijeme vývarem z masa nebo mlékem a povaříme na hustou kaši. Poté odstavíme z ohně.

  • 2

    Omáčku necháme vychladnout a poté přidáme větší část nastrouhaného sýra, vykostěné prolisované nebo usekané sardele, žloutky a nasekaný dušený mozeček.

  • 3

    Vymastíme zapékací misky anebo jednu větší misku, naplníme směsí, posypeme zbylým nastrouhaným sýrem a dáme zapéct.

  • 4

    Podáváme s citrónem a jako příloha se hodí topinky anebo bílý chléb.

Komentáře k receptu