Bramborová polévka se šunkovými knedlíčky
Suroviny
- 600 g Brambory
 - 300 g Celer bulvový
 - 250 g Cibule
 - 100 g Cibule
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 150 g Mrkev kořen
 - 150 g Pórek
 - 100 g Šunka dušená
 - 8 g Sůl
 - 1 g Pepř černý mletý
 - 40 g Petržel - nať
 - 35 g Strouhanka
 - 80 g Petržel kořen
 - 40 ml Mléko polotučné
 - 1000 ml Hovězí vývar základní
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 451 kcal
 - Sacharidy 47 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 1616 mg
 - Bílkoviny 20 g
 - Uhlovodany 43 g
 - Cholesterol 98.8 mg
 - Draslík 1393.8 mg
 - Vláknina 19226.2 mg
 - Vitamín A 19226.2 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 76.6 mg
 - Vitamín E 0.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 31.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Brambory oškrábeme, omyjeme, nakrájíme na menší kostičky, cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno, mrkev s celerem a petrželí nastrouháme nahrubo, pórek nakrájíme na tenká kolečka, šunku na drobné kostičky, petrželku posekáme najemno.
 - 
                                2
V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli a zpěníme. Přidáme brambory, pórek, mrkev s celerem a petrželí, promícháme a smažíme asi 5 minut. Zalijeme vývarem, osolíme, opepříme a vaříme asi půl hodiny doměkka.
 - 
                                3
Mezitím připravíme knedlíčky. Do misky vsypeme strouhanku, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. V pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli, šunku, polovinu petrželky a smažíme zhruba 5 minut. Směs z pánve přendáme do misky ke strouhance, promícháme, přidáme vejce, sůl, pepř, mletý muškát a vypracujeme těsto. Brambory se zeleninou ve vývaru rozmixujeme tyčovým mixérem. Lžičkou z těsta tvoříme malé knedlíčky, které vhazujeme přímo do polévky. Povaříme ještě 5 minut a odstavíme.
 - 
                                4
Jednotlivé porce polévky posypeme zbylou petrželkou.