Drůbeží polévka s hráškem a houstičkou
Suroviny
- 80 g Hrášek
 - 13.95 g Máslo čerstvé
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 500 g Kuřecí drůbky
 - 30 g Česnekové máslo
 - 2 kávová lžička Sůl
 - 0.5 ks Celer bulvový
 - 2 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 2 ks Žemle tuková
 - 5 ks Pepř černý celý
 - 2 ks Petržel kořen
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 špetka Zázvor mletý
 - 1.5 l Voda pitná
 - 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 569 kcal
 - Sacharidy 75 g
 - Tuky 18 g
 - Sodík 649 mg
 - Bílkoviny 36 g
 - Uhlovodany 49 g
 - Cholesterol 347.8 mg
 - Draslík 1588.4 mg
 - Vláknina 41872.9 mg
 - Vitamín A 41872.9 mg
 - Vitamín B6 0.9 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 144.4 mg
 - Vitamín E 1.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 32.2 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očistíme a omyjeme mrkev, celer a petržel. Petrželku kudrnku omyjeme a pokrájíme nadrobno. Kuřecí drůbky dobře omyjeme a dáme je do studené vody (1 litr) vařit doměkka.
 - 
                                2
2 cibule očistíme, ale necháme na nich hnědou slupku. Omyjeme je a 1 cibuli dáme s polovinou očištěné zeleniny k drůbkům. Přidáme sůl (1.5 lžičky), celý pepř a přivedeme k varu. Potom snížíme teplotu a polévku budeme pomalu vařit tak, aby jen probublávala. Budeme ji vařit 2 hodiny.
 - 
                                3
Polovinu očištěné zeleniny s cibulí nakrájíme: mrkev s petrželkou na kolečka, celer na nudličky. Zeleninu s cibulí dáme vařit do druhého hrnce s 0.5 litrem vody a budeme ji pomalu vařit přibližně 10-15 minut.
 - 
                                4
Žemle pokrájíme na kostičky a v pánvi na másle je osmažíme dozlatova. V misce vymícháme česnekové máslo s moukou a utvoříme máslovou kuličku (místo jíšky).
 - 
                                5
Když jsou drůbky měkké, polévku přecedíme do druhé nádoby, drůbky pokrájíme na malé kousky a zeleninu rozmixujeme.
 - 
                                6
Do vývaru z masa přilijeme uvařenou zeleninu i se zeleninovým vývarem, přimícháme rozmixovanou zeleninu, pokrájené drůbky a polévku přivedeme k varu. Přidáme máslovou kuličku, zelený hrášek, špetku zázvoru, špetku muškátu a podle chuti polévku dosolíme. Vaříme ji pomalu ještě asi 10 minut a přimícháme petrželku.
 - 
                                7
Do talířů dáme kostičky osmažené žemle, zalijeme polévkou a podáváme.