Vepřová kýta se smetanou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 50 g Cibule
  • 750 g Vepřová kýta
  • 40 g Sádlo škvařené
  • 20 g Slanina vepřová
  • 150 g Celer bulvový
  • 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Mrkev kořen
  • 50 g Pastinák
  • 15 ml Citronová šťáva
  • 300 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 5 ks Nové koření celé
  • 1 ks Bobkový list
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 560 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 65 g
  • Sodík 461 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 141 mg
  • Draslík 611.7 mg
  • Vláknina 3453.6 mg
  • Vitamín A 3453.6 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.9 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V pekáčku rozehřejeme sádlo, vložíme do něj maso vcelku, dáme do trouby a za občasného obracení upečeme. Do masa nepícháme, aby si udrželo šťávu. Upečené maso vyjmeme z pekáčku.

  • 2

    Do pekáčku nasypeme na kostičky nakrájenou slaninu a necháme chvilku škvařit. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a zpěníme. Nyní přisypeme pokrájenou mrkev, celer a pastiňák. Jen lehce osmažíme a zalijeme horkou vodou. Okořeníme solí, pepřem, bobkovým listem, novým kořením, pekáček zakryjeme a pečeme ještě 10 minut. Pekáček odkryjeme, zaprášíme moukou, promícháme a necháme chvilku probublávat. Vyjmeme bobkový list, kuličky nového koření a ostatní prolisujeme přes cedník nebo rozmixujeme tyčovým mixérem přímo v pekáči. Přilijeme smetanu, dochutíme citronovou šťávou, povaříme cca 1 minutu, vložíme do omáčky maso, necháme prohřát a pekáček vyndáme z trouby.

  • 3

    Maso nakrájíme na porce a přelijeme omáčkou.

Komentáře k receptu