Velikonoční plněná bábovka
Suroviny
- 200 g Anglická slanina
 - 15 g Droždí
 - 300 g Mouka pšeničná hladká
 - 250 ml Voda pitná
 - 250 ml Mléko polotučné
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 1 kávová lžička Sůl
 - 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Cukr krupice
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vaječný žloutek slepičí
 - 3 ks Vejce slepičí
 - 2 stroužek Česnek
 - 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 3 polévková lžíce Olej rostlinný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 732 kcal
 - Sacharidy 64 g
 - Tuky 42 g
 - Sodík 1012 mg
 - Bílkoviny 25 g
 - Uhlovodany 7 g
 - Cholesterol 409.1 mg
 - Draslík 339.9 mg
 - Vláknina 1381.1 mg
 - Vitamín A 1381.1 mg
 - Vitamín B6 0.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 6.3 mg
 - Vitamín E 1.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 7.3 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Cibuli, česnek a slaninu nakrájíme najemno. Vejce uvaříme natvrdo a nakrájíme na kostičky, pažitku a petrželovou nať nasekáme. Na pánvi osmažíme slaninu s cibulí, přidáme česnek a osmažíme dorůžova. Přidáme vejce, bylinky, osolíme, opepříme a dobře promícháme.
 - 
                                2
Mouku prosejeme na vál, do důlku rozdrobíme droždí, přilijeme lžíci vlažného mléka, přisypeme lžičku cukru, lehce v důlku promícháme a kvásek necháme vzejít. Poté přilijeme zbylé mléko, přidáme žloutky, olej a sůl. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí, a necháme vykynout.
 - 
                                3
Z těsta vyválíme plát silný zhruba centimetr, potřeme náplní, těsto srolujeme, spojíme do kruhu a vložíme do formy na bábovku, kterou jsme vymazali máslem. Těsto necháme ještě alespoň 10 minut kynout. Poté bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 175°C a pečeme dorůžova.