Jehěčí curry s cizrnou a mátou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Jehněčí plec
  • 200 g Cizrna
  • 600 ml Voda pitná
  • 150 ml Kokosové mléko
  • 0.5 kávová lžička Kardamom
  • 1 kávová lžička Garam masala
  • 1 ks Cibule
  • 3 ks Rajčata
  • 1 ks Zázvor celý
  • 0.5 ks Skořice celá
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Pepř cayenský
  • 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Máta
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 465 kcal
  • Sacharidy 21 g
  • Tuky 30 g
  • Sodík 157 mg
  • Bílkoviny 29 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 100.5 mg
  • Draslík 571.4 mg
  • Vláknina 7887.5 mg
  • Vitamín A 7887.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.3 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 19.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cizrnu necháme přes noc namáčet v 600 ml studené vody. Následující den ji scedíme a asi 1/4 l vyluhované vody odložíme stranou. Maso nakrájíme na kousky, zázvor oloupeme a nastrouháme najemno. Oloupanou cibuli přepůlíme a nakrájíme na tenké nudličky.

  • 2

    Ve velkém hrnci rozpálíme máslo a maso na něm ze všech stran orestujeme. Ochutíme solí a pepřem a vyjmeme. Vy zbytku tuku podusíme cibuli se zázvorem. Přidáme kardamom, celou skořici a společně smažíme, dokud koření nezačne vonět.

  • 3

    Smícháme maso s cizrnou, zalijeme kokosovým mlékem a 150 ml vody z namáčené cizrny, přivedeme k varu a zakryté zvolna dusíme na občasného míchání cca 45-50 minut. Vmíchám cibuli se zázvorem, skořici vyjmeme.

  • 4

    Mezitím rajčata spaříme vroucí vodou, oloupeme, odstraníme semínka, rozkrojíme na čtvrtiny a přidáme k masu. Vše ještě dusíme, dokud maso není měkké. Osolíme, dochutíme cayenským pepřem.

  • 5

    Rozdělíme na talíře, posypeme garam masalou, lístky máty a ihned podáváme. Jako přílohu můžeme použít např. rýži

Komentáře k receptu