Zapékaný květák s kukuřičnými lupínky
Suroviny
- 60 g Lupínky kukuřičné
 - 375 ml Mléko odtučněné
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
 - 1 kávová lžička Hořčice kremžská
 - 1 ks Květák
 - 1.5 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
 - 3 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 30%
 - 1 polévková lžíce Paprika mletá sladká
 - 1.5 polévková lžíce Mouka kukuřičná
 - 3 polévková lžíce Jogurt nízkotučný
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 260 kcal
 - Sacharidy 32 g
 - Tuky 11 g
 - Sodík 246 mg
 - Bílkoviny 12 g
 - Uhlovodany 15 g
 - Cholesterol 12.3 mg
 - Draslík 793.2 mg
 - Vláknina 12121.2 mg
 - Vitamín A 12121.2 mg
 - Vitamín B6 0.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 121.2 mg
 - Vitamín E 0.4 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 12.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Malý květák rozebereme na růžičky, nahrubo nastrouháme nízkotučný sýr Eidam, umeleme pepř a nahrubo nadrtíme kukuřičné lupínky.
 - 
                                2
Do vařící vody vložíme květákové růžičky a 15-20 minut je vaříme. Když změknou, dáme je okapat a odložíme. Dále připravíme omáčku. Do hrnce nalijeme mléko a na středním plameni ho zahříváme. Když začne vřít, vlijeme do něho kukuřičnou mouku rozmíchanou ve 3 lžících vody a za stálého míchání vše vaříme na středním plameni. Když omáčka zhoustne, odstavíme ji, vmícháme do ní jogurt smíchaný s hořčicí a podle chuti opepříme.
 - 
                                3
Do zapékací mísy nalijeme polovinu omáčky, do ní rozvrstvíme uvařený květák, který zalijeme zbytkem omáčky. Povrch posypeme kukuřičnými lupínky, nastrouhaným sýrem, zaprášíme paprikou a polijeme rozehřátým máslem. Mísu vložíme do trouby předehřáté na 180°C a při této teplotě nákyp pečeme 15-20 minut.
 - 
                                4
Když povrch dostane zlatohnědou barvu, vyjmeme nákyp z trouby, rozdělíme ho na talíře a servírujeme.