Pečená jehněčí kýta po řecku
Suroviny
- 1350 g Jehněčí kýta
 - 1 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 kávová lžička Tymián sušený
 - 1 kávová lžička Skořice mletá
 - 1 kávová lžička Oregano sušené
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Mrkev kořen
 - 3 stroužek Česnek
 - 1 l Voda pitná
 - 2 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Petržel - nať
 - 2 polévková lžíce Citronová šťáva
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 807 kcal
 - Sacharidy 10 g
 - Tuky 227 g
 - Sodík 259 mg
 - Bílkoviny 63 g
 - Uhlovodany 5 g
 - Cholesterol 222.8 mg
 - Draslík 1080.1 mg
 - Vláknina 6724.5 mg
 - Vitamín A 6724.5 mg
 - Vitamín B6 1.3 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 8.4 mg
 - Vitamín E 0.1 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 6.8 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou a omytou jehněčí kýtu vložíme do pekáče. Olej, nadrcený česnek, skořici, tymián a oregano promícháme. Směsí potřeme maso, pokapeme citronovou šťávou a opepříme.
 - 
                                2
Do pekáče vlijeme tolik vody, aby sahala do poloviny výšky pekáče, přidáme oloupanou, na kroužky nakrájenou cibuli a očištěnou, podélně nakrájenou mrkev.
 - 
                                3
Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 150 stupňů Celsia a maso pečeme 3 hodiny. Každých 30 minut kýtu potřeme zbylou směsí nebo podlijeme vodou.
 - 
                                4
Potom pekáč přikryjeme alobalem a maso pečeme ještě 2 hodiny.
 - 
                                5
Vyjmeme z trouby a necháme asi 20 minut odpočinout. Kýtu podáváme posypanou nasekanou petrželkou.