Zajíc podle babičky
Suroviny
- 300 g Anglická slanina
 - 300 g Mrkev kořen
 - 100 g Česnek
 - 50 g Houby čerstvé
 - 20 g Tymián čerstvý
 - 20 g Rozmarýn čerstvý
 - 200 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 400 ml Vývar zeleninový
 - 200 ml Zakysaná smetana
 - 100 ml Slivovice
 - 4 ks Cibule
 - 4 ks Zaječí stehna
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 783 kcal
 - Sacharidy 38 g
 - Tuky 229 g
 - Sodík 1204 mg
 - Bílkoviny 18 g
 - Uhlovodany 30 g
 - Cholesterol 105 mg
 - Draslík 733.5 mg
 - Vláknina 14364.8 mg
 - Vitamín A 14364.8 mg
 - Vitamín B6 0.7 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 30.7 mg
 - Vitamín E 1.9 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 4.6 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Připravíme si pánev, na kterou vlijeme olej. Vhodíme na něj asi polovinu množství slaniny, kterou jsme předtím pokrájeli na kostičky. Slaninu osmažíme. Přichystáme si větší kastrol a část osmažené slaniny přemístíme do něj. Očištěná zaječí stehna špikujeme klíny pokrájené slaniny a rozmarýnem. Lehce osolíme a opepříme. Prošpikovaná stehna vložíme na pánev a opečeme je, dokud se maso nezatáhne. Přilijeme borovičku, kterou zapálíme a maso flambujeme. Do kastrolu s částí slaniny přidáme na kousky nasekanou cibuli. Počítáme zhruba jednu cibuli na jedno zaječí stehno. Na menší kousky nasekáme česnek a mrkev a přisypeme. Orestujeme. K cibuli a česneku přidáme na kousky nakrájené houby a otrhané listy tymiánu. Přidáme zaječí stehna a přilijeme vývar.
 - 
                                2
Troubu si předehřejeme na 180°C a vložíme do ní kastrol s masem. Dusíme 30 minut při teplotě 180°C. Potom kastrol vyndáme ven z trouby a k masu přidáme 3 lžíce zakysané smetany a vlijeme 200 ml smetany ke šlehání. Vložíme ještě na dalších 20 minut zpátky do trouby.
 - 
                                3
Vyndáme maso a vzniklou omáčku můžeme buď ještě přecedit či propasírovat přes síto, nebo nechat jenom tak i se zeleninou. Servírujeme s bramborovými noky jako přílohou a ostružinovou marmeládou pro dochucení masa.