Pečená divoká kachna s jablky a švestkami
Suroviny
- 100 g Švestky sušené
 - 1 kávová lžička Kmín celý
 - 1 kávová lžička Kmín drcený
 - 0.5 kávová lžička Skořice mletá
 - 5 ks Jablka
 - 1 ks Kachna divoká
 - 2 špetka Muškátový oříšek
 - 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
 - 2 dl Voda pitná
 - 3 polévková lžíce Ořechy vlašské
 - 1.5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1 polévková lžíce Sůl
 - 1 polévková lžíce Cukr krupice
 - 1 polévková lžíce Mouka polohrubá
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 378 kcal
 - Sacharidy 48 g
 - Tuky 22 g
 - Sodík 397 mg
 - Bílkoviny 4 g
 - Uhlovodany 47 g
 - Cholesterol 44.2 mg
 - Draslík 460 mg
 - Vláknina 12660.9 mg
 - Vitamín A 12660.9 mg
 - Vitamín B6 0.2 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 9.7 mg
 - Vitamín E 0.6 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 2.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Očištěnou vykuchanou kachnu zbavíme tuku, promyjeme octovou vodou a pod tekoucí vodou ji dobře propláchneme, poté osušíme, zevnitř osolíme a posypeme drceným kmínem.
 - 
                                2
Omytá, oloupaná jablka rozkrájíme na čtvrtky, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na plátky, které dáme do větší mísy. Sušené švestky bez pecek v sítu propláchneme, necháme okapat a dáme je k jablkům. Přidáme vlašské ořechy, cukr, skořici, muškátový oříšek, ovoce promícháme a vložíme do kachny. Otvor uzavřeme párátky. Povrch kachny osolíme, posypeme kmínem a vložíme ji do pekáče, který jsme vytřeli máslem. Přilijeme 1.5-2 dl vody a pečeme při 200°C přibližně 70-80 minut dozlatova. Během pečení kachnu poléváme výpekem, pokud je třeba, podlijeme ji vodou.
 - 
                                3
Dozlatova upečenou kachnu vyjmeme, dáme na mísu a rozporcujeme. Do výpeku přimícháme smetanu, ve které jsme si rozmíchali dohladka mouku. Krátce povaříme a výpek - omáčku přecedíme přes síto do misky.
 - 
                                4
Porce kachny dáme na talíře, ovoce poklademe okolo masa, polijeme omáčkou a servírujeme.