Královecké klopsy
Suroviny
- 400 g Maso mleté - mix
 - 40 g Máslo čerstvé
 - 30 g Mouka pšeničná hladká T 650
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
 - 1 ks Cibule
 - 1 ks Petržel - nať
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Žemle tuková
 - 1 špetka Paprika mletá sladká
 - 1 špetka Muškátový oříšek
 - 1 l Voda pitná
 - 0.5 l Vývar drůbeží
 - 2 polévková lžíce Kapary sterilované
 - 5 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 610 kcal
 - Sacharidy 18 g
 - Tuky 40 g
 - Sodík 846 mg
 - Bílkoviny 16 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 82.3 mg
 - Draslík 72.9 mg
 - Vláknina 2182.4 mg
 - Vitamín A 2182.4 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.8 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 11.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Mleté maso ochutíme solí a kořením, smícháme s namočenou žemlí, vejcem, nasekanou cibulí a petrželí. Pokud je směs řídká, přidáme mouku.
 - 
                                2
Ze směsi vytvarujeme 6 kuliček a uvaříme ve vodě.
 - 
                                3
Máslo rozpustíme v pánvi, přidáme mouku a vymícháme jíšku. Za stálého míchání přilijeme 1/2 l vývaru a 10 minut povaříme.
 - 
                                4
Přidáme smetanu, sůl a pepř. Do omáčky dáme klopsy a kapary, necháme asi 3 minuty povařit. Ihned podáváme.