Šumavská hovězí pečeně
Suroviny
- 600 g Hovězí roštěnka vys. peč.
 - 150 g Párky jemné
 - 150 g Žampiony čerstvé
 - 1 ks Cibule
 - 2 ks Vejce slepičí
 - 1 ks Masox
 - 1 hrst Mouka pšeničná hladká
 - 1 špetka Sůl
 - 1 špetka Pepř černý mletý
 - 2.5 dl Smetana 12% (konzumní)
 - 1 dl Voda pitná
 - 2.18 polévková lžíce Olej olivový
 - 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 780 kcal
 - Sacharidy 34 g
 - Tuky 45 g
 - Sodík 103 mg
 - Bílkoviny 59 g
 - Uhlovodany 4 g
 - Cholesterol 312.7 mg
 - Draslík 195.6 mg
 - Vláknina 1639.8 mg
 - Vitamín A 1639.8 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 2.6 mg
 - Vitamín E 0.3 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 68.5 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Žampiony omyjeme, necháme okapat a nakrájíme na plátky. Sýr a párky nakrájíme na malé kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Vejce metlou rozšleháme v misce. Masox v hrnku rozmícháme s vodou a necháme na ohni přejít varem.
 - 
                                2
V pánvi rozehřejeme část oleje, na něm krátce podusíme nakrájené žampiony. Za stálého míchání přidáme rozšlehaná vejce, opepříme, osolíme a mícháme, až zcela ztuhnou.
 - 
                                3
Hovězí maso omyjeme a osušíme, prořízneme do něj kapsu a tu naplníme směsí žampionů a vajec, nakrájeného sýra a párků. Kapsu proti rozevření zajistíme párátky nebo grilovacími jehlami.
 - 
                                4
V zapékací míse nebo pekáči rozehřejeme zbylý tuk, maso na něm prudce opečeme ze všech stran a vyjmeme ho.
 - 
                                5
Na oleji po pečení masa osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme k ní rajčatový protlak, promícháme a po chvíli přilijeme část vývaru z Masoxu. Maso vrátíme zpět do pánve a dusíme na mírném ohni doměkka. Během dušení maso občas obracíme, poléváme vypečenou šťávou a v případě potřeby podléváme masoxovým vývarem. Když maso začne měknout, odkryjeme pokličku a maso dopečeme v troubě, předehřáté na 200 stupňů Celsia. Měkké upečené maso s kůrčičkou vyndáme z pekáče a naporcujeme.
 - 
                                6
Do šťávy přimícháme smetanu s moukou a důkladně ji provaříme. Pak do omáčky vložíme porce masa a necháme vše prohřát.