Hovězí svíčková ála Wellington
Suroviny
- 600 g Listové těsto
 - 30 g Máslo čerstvé
 - 100 g Paštika z husích jater
 - 50 g Petržel - nať
 - 500 g Žampiony čerstvé
 - 20 g Lanýž
 - 125 ml Smetana 16% (pochoutková)
 - 125 ml Masový vývar
 - 1 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
 - 1 ks Vejce slepičí
 - 3 ks Šalotka
 - 2 špetka Sůl
 - 2 špetka Pepř černý mletý
 - 1.5 kg Hovězí svíčková
 - 3 polévková lžíce Olej olivový
 - 3 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
 - 7 polévková lžíce Víno madeira
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 795 kcal
 - Sacharidy 43 g
 - Tuky 37 g
 - Sodík 329 mg
 - Bílkoviny 53 g
 - Uhlovodany 14 g
 - Cholesterol 165.7 mg
 - Draslík 1173.2 mg
 - Vláknina 4084.8 mg
 - Vitamín A 4084.8 mg
 - Vitamín B6 1.5 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 18.1 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 10 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Oloupeme šalotky a nasekáme nadrobno. Žampiony očistíme a nakrájíme na kostičky.
 - 
                                2
Na hlubší pánvi necháme rozehřát máslo a na něj vhodíme šalotku. Necháme ji zesklovatět a přidáme žampiony a dusíme je, dokud se neodpaří tekutina.
 - 
                                3
Vmícháme 4 lžíce madeiry, smetanu a necháme opět odpařit, aby žampiony zůstaly suché. Osolíme je a opepříme. Nadrobno nasekáme petrželku a přidáme ji k nim.
 - 
                                4
Osolíme a opepříme maso. Na pánvi rozpálíme olej a na něm maso opečeme. Vyjmeme a necháme na pánvi připečeniny.
 - 
                                5
Do podušených žampionů přidáme husí paštiku.
 - 
                                6
Vyválíme plát z listového těsta tak velký, aby se do něj dalo zabalit maso.
 - 
                                7
Předehřejeme troubu na 220 °C.
 - 
                                8
Do horní třetiny plátu těsta položíme maso a potřeme je směsí z žampionů. Urovnáme okraje těsta a potřeme je vaječným bílkem. Maso do těsta zabalíme a dobře k sobě přitiskneme konce. Z odkrojků těsta vytvoříme různé ozdoby, které umístíme na povrch balíčku masa v těstě. Povrch potřeme žloutkem. Těsto v několika místech propíchneme jehlou, aby se uvolnil vzduch.
 - 
                                9
Pečicí plech vyložíme pečicím papírem a položíme na něj zabalenou svíčkovou. Počkáme, dokud těsto 15 minut neodpočine, vložíme plech do trouby a maso v těstě 30 minut pečeme. Pak troubu vypneme, ale maso tam stále ještě necháme odpočívat.
 - 
                                10
Nachystáme omáčku. Na pánvičku s připečeninami vlijeme vývar a zbytek madeiry. Přidáme worchester. Na kostičky nakrájíme lanýže a vložíme je do pánve. přidáme smetanu a vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
 - 
                                11
Nakrájíme svíčkovou na plátky, upravíme na talíře a omáčku servírujeme zvlášť.