Hovězí řízky nadivoko
Suroviny
- 600 g Hovězí maso zadní
 - 60 g Mouka pšeničná hladká
 - 80 g Mrkev kořen
 - 80 g Celer bulvový
 - 80 g Petržel kořen
 - 60 g Máslo čerstvé
 - 50 g Sádlo škvařené
 - 120 ml Smetana 33% (šlehačka)
 - 150 ml Zakysaná smetana
 - 600 ml Voda pitná
 - 0.5 kávová lžička Sůl
 - 2 ks Bobkový list
 - 3 ks Nové koření celé
 - 1 ks Cibule
 - 3 ks Pepř černý celý
 - 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
 - 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
 
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 683 kcal
 - Sacharidy 25 g
 - Tuky 49 g
 - Sodík 241 mg
 - Bílkoviny 37 g
 - Uhlovodany 11 g
 - Cholesterol 169.6 mg
 - Draslík 256.1 mg
 - Vláknina 4169.7 mg
 - Vitamín A 4169.7 mg
 - Vitamín B6 0.1 mg
 - Vitamín B12 0 mg
 - Vitamín C 29.5 mg
 - Vitamín E 0.7 mg
 - Vápník 0 mg
 - Železo 21.7 mg
 - Další
 
Postup přípravy receptu
- 
                                1
Maso nakrájíme na řízky, naklepeme, osolíme a obalíme v 30 g mouky. Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na nudličky, cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
 - 
                                2
Řízky osmažíme z obou stran na másle dozlatova. Usmažené řízky vyjmeme a držíme na teple. Do výpeku přidáme sádlo a zpěníme na něm cibuli. Poté k cibuli přidáme zeleninu, koření a ještě chvíli smažíme. Do směsi vrátíme řízky, zalijeme horkou vodou, přidáme ocet a pod poklicí na mírném plameni dusíme, až je maso měkké. Podle potřeby přilijeme horkou vodu.
 - 
                                3
Udušené maso vyjmeme, šťávu zahustíme zbylou moukou, kterou jsme rozšlehali ve smetaně a za stálého míchání, na mírném ohni vaříme alespoň 5 minut. Na závěr přidáme zakysanou smetanu a cukr. Omáčku poté přecedíme a přelijeme jí řízky.